Barut Ağacı Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Barut Ağacı Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Barut Ağacı Kabuğu

Barut ağacı kabuğu, Güney Anadolu'nun kıyı bölgeleri, sulak ovalar ve dere boylarında, ayrıca 1000 metre yüksekliğindeki sulak dağ bölgelerinde yetişen barut ağacının (Rhamnus frangula) kabuğudur. Cehrigiller familyasına ait olan barut ağacının kabuğundan kereste elde edilip barut yapıldığı için bu isim verilmiştir. Diğer adı Erkek Akdiken'dir. Tedavi amacıyla barut ağacının genellikle gövdesi ve üç yaşındaki dal kabukları kullanılır. İlk yıl kabuklar dinlendirilir. İlkbaharda bitkiye su yürümeye başladığında kabuklar soyulur. Soyulma sırasında kabukların birleşimi olan ağaç kısmına dokunulmamalıdır. Eğer kabuklar ağaç kısmından çıkarıldıysa temizlenmelidir.

Barut Ağacı Kabuğu Faydaları Nelerdir?

Barut ağacı kabuğu, bağırsak zarına zarar vermeden ve bağımlılık yaratmadan ishal ilacı olarak kullanılabilir. Barut ağacı kabuğunun sağladığı yararlar şunlardır:
  • Kabızlığın giderilmesinde etkilidir.
  • Mide şişkinliğine iyi gelir.
  • Akciğer şişmelerinde etkilidir.
  • Safra salgılanmasını destekler.
  • Hemoroit rahatsızlığına iyi gelir.
  • Bağırsak parazitlerinin temizlenmesine yardımcı olur.
  • Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Siroz ve sarılık tedavisinde kullanılır.
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve kusturucu etkisi vardır.
  • Kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur.
Barut ağacı kabuğu ayrıca yara ve çıban tedavisinde haricen kullanılır.

Barut Ağacı Kabuğu Kullanımı

Barut ağacı kabuğu kurutulduktan sonra bir yıl bekletilerek kullanılır. Bunun ana sebebi, kabuklarda bulunan antron glikozidin bir yıl bekledikten sonra glikofranguline dönüşmesidir. Uygun şartlarda kurutulan barut ağacı kabuğu, ağzı sıkıca kapalı bir kapta, loş ve serin bir ortamda iki yıl saklanabilir. Kurutulmuş ve bir yıl bekletilmiş olan kabuklar kullanılacağı zaman kıyılır ve yarım litre su içerisinde altı saat bekletilir, ardından on dakika kaynatılır. Süzülen bu su, günde üç kez yemeklerden önce bir çay bardağı kadar içilir. Barut ağacı kabuğu laksatif etkiye sahip olduğu için bağırsakların fazla çalışmasına ve ishale sebep olabilir.

Barut Ağacı Kabuğu Zararları Nelerdir?

Barut ağacı kabuğu uzun süreli kullanılırsa bağırsaklarda tahrişe yol açabilir. Ayrıca bağırsak mukozasında pigment birikimine neden olabilir. Kanamalı kolit ve el, ayak parmaklarında şekil bozukluğu gibi olumsuz etkiler de yaşanabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzman bilgisi ve kontrolü altında tüketilmelidir. Yan etkiler görülürse derhal kullanımı kesilmelidir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Barut ağacı kabuğu üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, bu bitkinin antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Doğal bir laksatif olarak kullanıldığı gibi, anti-enflamatuar etkileri de bulunmaktadır. Ancak, bu bitkinin tıbbi kullanımı öncesinde mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Barut ağacı kabuğu kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
  • Hamile ve emziren kadınların kullanmaması önerilir.
  • Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli kullanması gerekir.
  • Çocuklarda kullanımı uygun değildir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni