Limon Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon kabuğu reçeli, nefis aromasıyla mutfaklarda dikkat çeken özel bir lezzettir. Hem kahvaltılarda hem de tatlılarda kullanılabilen bu reçel, limonun kabuğunun doğal tatlarını ve besin değerlerini sunar. Hazırlanışı zahmetli gibi görünse de, doğru yöntemlerle kolaylıkla yapılabilir.
Limon Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
25 Ağustos 2024

Limon Kabuğu Reçeli


Genel Bakış


Limon kabuğu reçeli, reçel çeşitleri arasında en güzel kokanlardan biridir. Limon, hem kendisi hem de kabuğu şifa kaynağı olan çok değerli bir besin maddesidir. Limon ile yapılacak birçok yiyecek çeşidi bulunmaktadır ve özellikle tatlı yapımında kullanıldığında tatlıların daha hafif olmasını sağlar. Limon kabuğu reçelinin yapımı, klasik reçellerden oldukça farklılık göstermektedir. Limon kabuğu ile yapılacak reçel, aslında bergamot reçeli ve portakal kabuğu reçelinin yapımına oldukça benzemektedir. Öz itibarıyla hepsi turunçgiller familyasına ait olduğu için bu durum oldukça normaldir. Ancak tat ve koku itibarıyla birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Limon kabuğu reçelinin yapımında kullanılacak kabuklar acı olduğu için, reçellik olarak kullanılacak malzeme aslında dışındaki kabuğun iç kısmıdır. Ancak limonun en güzel kokan kısmı dış kabuğu olduğu için biraz dış kabuğun da rendesinin kullanılması reçeli daha güzel yapacaktır.

Limon Kabuğu Reçelinin Malzemeleri


  • 2 kilo kalın kabuğa sahip limonun kabuğu
  • 12 su bardağı toz şeker
  • 6 su bardağı su
  • 3-4 adet tarçın çubuğu
  • Yaklaşık 10 adet karanfil
  • 2 adet limonun suyu

Limon Kabuğu Reçeli Nasıl Yapılır?

Limon kabuğu reçelinin yapımı size biraz zahmetli gelebilir fakat gözünüz asla korkmasın. Limon kabuğu reçelinde kabuklar kullanılacağı için dışının temizliği çok fazla önem arz etmektedir. Bunun için limonun dışını iyice birkaç su değiştirerek yıkayın. Daha sonra rendenin ince tarafı ile kabukların dışını kazıyın. Tamamen bembeyaz olmaması gerekir, böylece reçel daha aromalı bir tat alır. Kabukları rende ile alınan limonları tıpkı portakal soyar gibi bıçakla keserek soyun. Elde edilen limon kabuklarını rulo şeklinde sarın. Bu ruloları bir ipe dizebileceğiniz gibi kürdandan da yardım alabilirsiniz. Sıcak suda birkaç kez kaynatarak her seferinde çıkan acı suyu dökün. Yaklaşık 4-5 kere bu işleme devam edin. Hatta bazen kaynar suda birkaç saatte bekletin. Limon kabukları acı suyunu attıktan sonra süzün. İpten veya kürdandan çıkartarak kabukları reçel yapılacak tencereye alın. Üzerine toz şekerin tamamı ile limon suyunu da ekleyip bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün reçeli kaynatmak için kısık ateşe alın ve üzerine kabuk tarçın, su ile karanfilleri atın. Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin. Limon kabuğu reçeli hazır. Uzun süre muhafaza etmek isterseniz kavanoza koyarak kapağını sıkıca kapatın ve bir gece ters çevirerek bekletin.

Ekstra Bilgiler

Limon kabuğu reçeli, sadece kahvaltılarda değil, tatlı ve pastalarda da kullanılabilecek çok yönlü bir lezzettir. Ayrıca limon kabuğu, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Reçelin içerisine ekleyeceğiniz birkaç damla vanilya özü veya limon esansı, tat ve aromayı daha da zenginleştirebilir. Dilerseniz reçeli yaparken içerisine birkaç adet ceviz veya badem ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yedier 12 Temmuz 2024 Cuma

Limon kabuğu reçeli yapımında kabukların acılığını almak için birkaç kez kaynatmak gerekiyor mu? Kaç defa kaynatmak daha etkili olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Yedier,

Limon kabuğu reçeli yaparken kabukların acılığını almak için birkaç kez kaynatmak gerçekten önemlidir. Genellikle, limon kabuklarını 3 kez kaynatmak yeterli olur. Her kaynatma işleminden sonra kabukları süzerek soğuk suyla durulamanız, acılığın azalmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde daha lezzetli ve acısız bir reçel elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni