Midye Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Midye Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Midyegiller familyasından gelen midyeler, denizlerde ve tatlı sularda koloniler oluşturarak yaşarlar. En önemli özellikleri, kireçli maddelerden oluşmuş ve eşit boyutta olan midye kabuğu ile sarılı olmalarıdır. Midyelerin çoğu zeminde, yani dipte, yaşamlarını sürdürürler. Özellikle suyun dibinde yaşadıkları için solungaç solunumu oldukça gelişmiştir. Boyları altmış santimetreye kadar uzayabilir. Bu yumuşakçalar yumurta ile ürerler; bazıları her dönemde ürerken, bazıları mevsimsel olarak ürerler. Yaşayan yaklaşık 11.000 civarında midye türü vardır. Her midye türünün midye kabuğu tipi, rengi ve sertlik derecesi farklıdır, ancak aynı türler ayırt edilemeyecek kadar benzerlik gösterirler. Midyeler kabukları sayesinde kolayca tanınabilen deniz canlıları arasındadır. Bir yumuşakça olan salyangozlardan en önemli farkları, iki eşit parçadan oluşan midye kabuğudur. Midye kabukları birbirlerinin tamamen aynısıdır ve bu kabuklar bir noktada eklemleşerek birbirine yapışıklık gösterirler. Sert midye kabuğunun midye için oldukça fazla faydası vardır. Salyangoz kabuğundan daha sert ve daha kalın olan midye kabuğu, mükemmel işlevlere sahiptir.

Midye Kabuğunun Bazı Özellikleri Nelerdir?

  • Midye, iki midye kabuğunun arasında, yani iç kısmında yaşamını sürdürür. Midye kabuğunun içi manto adlı yumuşak bir zarla kaplıdır. Üç tabakadan meydana gelen midye kabukları, mantonun salgısını oluşturur.
  • Midye kabukları çapraz uzanan kas gruplarına yapışıktır. Kabukların hareketinde kaslar, kasın hareketinde ise kabuğun yapısı işlev görür.
  • Midyenin kendine has enzim ve zehirlerinin salgılanmasını sağlar.
  • Avlanırken kabuğu kamufle eder ve kabuğun ani kapanışıyla nadir de olsa avlanırlar.
  • Midye kabuklarının içinde kaslar dışında kas yapılı ayak, yassı levha şeklinde iki çift solungaç bulunur ve kabuğun üzerinde bulunan delikten içeri giren su, bütün vücudu dolaştıktan sonra altta bulunan delikten dışarı atılır. Ağız boşluğunda, çenesi, tükürük bezleri ve çiğnemeye yarayan yapıları bulunmayan midyenin mide ve bağırsağı bulunur. Kalbi solungaçlarla bağımlı şekilde işlevini sürdürür.
  • Midyeler tehlike anında veya suyun dibine çökmek istediklerinde, midye kabuğundaki suyun giriş ve çıkış deliklerini dışarıda bırakarak kendilerini kum ve çamura gömebilirler.
  • Midye kabuğunun manto kenarında sıra halinde görme organları bulunur.
  • Demir ve bakır bulunan yerleri de severler. Bu da insanlar için büyük kolaylık sağlar; özellikle maden ve mineral suları bakımından zengin kaynakların bulunmasını kolaylaştırırlar.
  • İnsanlar tarafından bilinçsizce tüketilmesi zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabilen midyelerin kabuğu üzerinde araştırma yapılmıştır. Çıkan sonuç ise oldukça şaşırtıcıdır. Midye kabuğunun dezenfektan yapısında olduğu tespit edilmiştir. Hastalık yapıcı patojen bakterilerin düşmanı olan midye kabuğu, geleceği ümit vadeden bir kaynaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mandalina Kabuğu Faydaları

Mandalina Kabuğu Faydaları

Haber Bülteni