Yumurta KabuğuGüçlü kemikler, sağlam ve sağlıklı saçlar, uzun ömürlü dişler için kalsiyum tüketimi oldukça önemlidir. Kalsiyum denilince akla gelen gıdaların yanı sıra, yararı pek bilinmeyen fakat aslında gerçek bir kalsiyum deposu olan bir madde daha vardır: Yumurta kabuğu. Yumurta, sadece sarısı ve beyazı ile değil, kabuğunda da yüksek miktarda kalsiyum barındırmasıyla vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılar. Yumurta kabuğunun neredeyse %95'i kalsiyumdan oluşur. Bu kalsiyum, besinlerle alınan kalsiyuma göre sindirim ve emilim açısından daha etkilidir. Yumurta kabuğu, kalsiyumun yanı sıra magnezyum, manganez, demir, bakır, bor, kükürt, molibden, silikon ve çinko gibi birçok faydalı besin ögesini içerir. Bu sebeple, özellikle kadınlarda osteoporoz riskini azaltmakta önemli sonuçlar sağlar. Kaliteli Yumurta KabuğuYumurtadan en değerli besin ögelerinin alınabilmesi için tavuğun iyi beslenmesi şarttır. Bu nedenle serbest dolaşan tavukların yumurtası en değerli olan gruptadır. Salmonella bakterisi riskine karşı iyi bir şekilde kaynatılan yumurta kabuğu, kurutulup rondoda toz haline getirilerek tüketilebilir. Orta boy bir yumurta kabuğundan yaklaşık 1 çay kaşığı (800 mg) kalsiyum içeren toz elde edilebilir. Ancak fazla kalsiyum tüketimi kas kramplarına neden olabileceğinden dikkatli tüketilmeli ve potasyum içeren meyvelerle dengelenmelidir. Yumurta Kabuğu ile Cilt MaskesiYumurta kabuğu maskesi, yüksek kalsiyum içeriği sayesinde cilt üzerinde olumlu etkiler gösterir. Yumurta kabuğu ezilip cilt maskesi olarak kullanıldığında cilt rengini açar ve beyazlatır. Bu maskenin düzenli kullanımıyla ciltteki renk dengesizlikleri giderilebilir. Yumurta kabuğu maskesi için gerekli malzemeler:
Bu malzemeler bir kâse içinde karıştırılarak cilde uygulanır. 15 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır ve nemlendirici uygulanır. Haftada 2 kez uygulanabilir. Bu maske yardımıyla cilt yeniden yapılandırılır, ciltteki renk bozuklukları ve lekeler üzerinde olumlu etkiler gösterir. Kemik Erimesi İçin Yumurta Kabuğu KürüKemik erimesi için yumurta kabuğu kürü, özellikle menopoz döneminde karşılaşılan kemik erimesi sorununa karşı destekleyici bir önlem olabilir. Gerekli malzemeler:
Limonlar sıkılır ve yumurtalar 10 gün boyunca limon suyunda, cam bir kavanoz içinde ve serin bir ortamda bekletilir. 10 günün sonunda yumurta kabuklarının erimiş olduğu görülür. Yumurta sarıları ayrılarak atılır ve yumurta akları limon suyu ile karıştırılır. Bu karışıma kekik, çörek otu ve bal eklenir. Her gün 1 kahve fincanı içilir. Karışım serin ve loş bir yerde muhafaza edilir. Uzun vadede vücut direncini artıran ve kemikleri kuvvetlendiren bir formüldür. Yumurta kabuğunun faydaları sadece kemik erimesi değil, cilt ve saç sorunları, vücut direncinin artırılması gibi konularda da fiziksel ve zihinsel yararlar sağlar. Aynı zamanda kanalizasyonların tıkanmasını önleyen, bahçelerde gübre olarak kullanılan ve bitkileri zararlılardan koruyan özellikleriyle de yaşamı kolaylaştırır. Kahvaltı için haşlanan, yemeklerde, çorbalarda, salatalarda, kek ve böreklerde kullanılan yumurta, sayısız faydalar sunarken, yumurta kabuğu da eşsiz içeriği ile kemikleri korur ve cildi parlatır. |
Yumurta kabuğunun faydaları var ise neden biz kabuğunu sürekli atıyoruz ev kullanmıyoruz? Yumurta kırdığımız zaman yumurtanın içine kabuk gidiyor ve bu nedenle o kabuğu oradan almadan yumurtayı yemiyoruz sizce de bu saçma değil mi?
Cevap yazYumurta kabuğu besin olarak kullanılabilecek iyi bir kalsiyum kaynağı olmasına rağmen, doğrudan tüketmek hijyen ve tat açısından uygun değildir. Ancak, yumurta kabuklarını kurutup öğüterek toz haline getirdikten sonra yemeklere ekleyerek kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem kalsiyumdan faydalanabilir hem de kabuklarını değerlendirmiş olursunuz.