kabuk.gen.tr
kabuk

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Kabuk Aşısı

Kabuk ( Çoban ) Aşısı , Asmalarda kabuğun zor kalkması nedeniyle daha çok meuve ağaçlarında çabuk ve kolay uygulanan kabuk aşısı, gereği gibi yapıldığında tutma oranı yüksektir.

Kabuk Aşısı Nasıl Yapılır ?

Genellikle, çeşit değiştirme ( çevirme ) amacıyla çapları 25 - 30 cm'ye kadar olan kalın dallarda yapılmaktadır. 30 cm'den daha kalın dalların bu yöntemle aşılanmaları, yaranın kapanması güç olacağından önerilmemektedir. Kabuk aşısının kolay uygulanabilmesi, kabuğun odundan ayrılmasına bağlı olduğundan bu aşı ilkbaharda ağaçta aktif büyüme başladıktan sonra yapılmaktadır. Aşılamada kullanılacak aşı kalemleri dinlenme döneminde alınıp, aşı zamanına kadar uygun şartlarda saklanmaktadır.
Kabuk aşısında farklı metodlar kullanılabilmektedir. Daha yaygın olarak kullanılan ve çoban aşısı olarak bilinen metotta ilk olarak aşılanacak dallar, bir kesici ile aşılanacakları kısımdan, kesit yüzeyi dalın ana eksenine dik olacak şekilde düzgün olarak kesilmelidir. Aşıda her dala, kalınlığına göre 3 - 5 adet aşı kalemi yerleştirilebilir.
Her kalem için, dalın ucunda, kabuktan oduna kadar inen yaklaşık 5 cm uzunluğunda yukarıdan aşağıya doğru çizgi halinde bir kesim yapılır.
Kabuk Aşısı

Sonra kalemi yerleştirmek amacıyla, kabuk bu kesitin her iki kenarı boyunca hafifçe kaldırılır. Aşı, kabıl üzerindeki dik kesimin yalnız bir kenarı boyunca kaldırılması şeklinde de yapılmaktadır. 0.6 - 1.2 cm kalınlığında, 10 - 12.5 cm uzunluğunda hazırlanan kalemlerde 2 - 3 adet göz bulunmalıdır. Kalemin alt ucunun bir kenarı boyunca, 5 cm uzunluğunda bir ksmı kesilerek inceltilir. Kalem kalın ise kesim ve inceltmenin başladığı yerde, kalemin yaklaşık üçte biri oranında ökçe bırakılır. Böylece kalemin anaca daha iyi yerleşmesi sağlanır. Kalemin uzun kesilen kısmının aksi yönünde, ikinci bir kısa kesim daha yapılır. Yapılan kesimler işe kalemin alt ucu, keskin bir kama şekline getirilir.
Daha sonra, hazırlanan kalemler anaca kabuk ile odun arasına yerleştirilir. Her kalem için ince ve başsız iki çivi kullanarak, kalemin anaca çivilenmesi başarıyı artırmaktadır. Ya da kalemler anaca bağlanmalıdır. Ancak aşı bağının aşıyı boğmasını önlemek için bir süre sonra kesilmesi gerekir.
Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra bütün aşı kesim yerleri aşı macunu ile kapatılır.

Yayınlanma Tarihi : 26.2.2016 10:39:03

Kabuk Aşısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kabuk Aşısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kabuk Tarçın Çayı

Kabuk Tarçın Çayı hem kokusuyla hem de yararlarıyla sevilen bir çaydır. Tarçın ağacının kabuğundan elde edilen tarçın kabuk ya da toz şeklinde kullanılabilir. Tarçın baharat olarak kullanılabildiği gibi çok eski zamanlardan beri ç...

Nar Kabuğu Kürü

Nar Kabuğu Kürü, çoğunlukla grip rahatsızlığı hem kış hem de yaz mevsiminde kendini gösterebilen en yaygın hastalıklardan birisidir. Grip özellikle insan vücudunu halsiz ve bitkin düşürdüğü için kişinin hayatını olumsuz bir şekild...

Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz Kabuğu Reçeli;  karpuz severek tüketilen bir meyvedir. Karpuzun kırmızı kısmının pek çok faydası olduğu gibi karpuz kabuğunun da vücudumuz için pek çok faydası faydası vardır. Karpuzun kabuğu sitrülinin isimli bir madde içe...

Nar Kabuğu

Nar kabuğu, bu meyvenin içeri kadar dışı yani kabuğu da faydalarını saymakla bitiremeyiz. Yapılan araştırmalara göre nar kabuğunun, kötü huylu kolesterolü azalttığı, kalp ve damar hastalarına, meme kanserine, beta hücrelerini a...

Limon Kabuğu Yağı

Limon kabuğu yağı, aslında birçok kişi tarafından bilinmeyen şifa kaynaklarından biridir. Bizler birçok zaman tükettiğimiz limon kabuklarını çöp olarak atmaktayız. Aslında limon kabuğu, en az limonun içeriğinde bulunan faydalar ka...

Limon Kabuğu

Limon kabuğu, günümüzde hepimiz tarafından kullanılan ve kullanıldıktan sonra çöp olarak atılan bir nesnedir. Fakat limonun çöpe atılan bu kısmı, içinde oldukça fazla besin değerleri içermektedir. Bu yüzden limon kabuklarını çöpe...

Ceviz Kabuğu Kürü

Ceviz kabuğu kürü, ceviz lezzetli tadı ve şifa kaynağı bir besin olmanın yanında kabuğunda da büyük faydalar barındırmaktadır. Ceviz içerdiği omega3 ve 6 yağ asitleri ile tam bir mucize besin olup, aynı zamanda demir, çinko, magne...

Yeşil Deniz Kabuğu

Yeşil deniz kabuğu, yeşil deniz kabuğu Sarah Jio ya ait olan bir Romanın adıdır. Bu roman iki bin on beş yılında yayımlanmış olan bir romandır ve üç yüz on iki sayfadan oluşmaktadır. Sarah bu kitabında da her kitabında olduğu gibi...

Limon Kabuğu Reçeli

Limon kabuğu reçeli; reçel çeşitleri içerisinde en güzel kokan reçellerden bir tanesidir. Limon çok değerli bir besin maddesidir. Hem kendisi hem kabuğu şifa kaynağı olan limon ile yapılacak çok fazla yiyecek çeşiti bulunmaktadır....

Ceviz Kabuğu Diş Tartarı

Ceviz kabuğu diş tartarı; Sofralarda sıkça yer verilen, tatlıların vazgeçilmez malzemesi ceviz, içiyle, arsında perde olarak tabir edilen bölümü ve hatta kabuğu da pek çok hastalığın tedavisine destek olmaktadır. Tartar halk arası...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

kabuk, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018