Barut Ağacı Kabuğunun Faydaları Barut ağacı, yörelere göre Akdiken ve Acı cehre olarak da adlandırılır. Bu ağaç, Avrupa, Afrika ve ılıman Akdeniz ikliminde, sulak dere kenarlarında yetişen ve yüksekliği 3 metreye kadar ulaşabilen bir bitkidir. Genç fidanlarının rengi yeşil ve kirli beyaz çizgilidir. Yapraklarını döken ve çalı formuna dönüşen bu ağacın gövdesi açık kahverengidir. Olgunlaştıkça gövde rengi koyulaşır ve yaprakları genişler, çizgiler bozulur ve gövdede boz lekeler oluşur. Barut Ağacının Kullanım Alanları Barut ağacının kabukları, dalları ve gövde kabukları çeşitli alanlarda kullanılır. Özellikle 3 ile 5 yaşındaki dallar ve kabuklar tercih edilir. Kabuklar soyulurken gövdeye zarar verilmemesi önemlidir. Kerestesi ise barut yapımında kullanılır. Ağaç, kışın yapraklarını döker ve çalı formunda görünür. Kabukları alındıktan bir yıl sonra kullanılmaya başlanır, çünkü bu süreçte kabukta bulunan antrakinon glikozid, glikofrangulin'e dönüşür. Sağlık Üzerindeki Etkileri Barut ağacı kabuğunun birçok sağlık sorununa iyi geldiği bilinmektedir. Ancak, herhangi bir kullanımdan önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Barut ağacı kabuğunun, bağırsak tembelliği ve kabızlık gibi sorunlara iyi geldiği bilinmektedir. Müshil olarak kullanıldığında, kabızlığı ortadan kaldırır ve sindirimi hızlandırır. Ancak, uzun süreli ve bilinçsiz kullanımlarda böbrekler ve karaciğer üzerinde yan etkileri olabilir. Ayrıca, ellerde ve ayaklarda şekil bozukluklarına yol açabilir.
Eski Medeniyetlerde Kullanımı Barut ağacı kabuğu, eski medeniyetlerde tütsü olarak da kullanılmıştır. Ayrıca, kabuk çay olarak da tüketilir. Kurutulmuş ve parçalanmış kabuklar, iki bardak suya bir tatlı kaşığı eklenerek yarım gün bekletilir ve 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek yemeklerden yarım saat önce bir çay bardağı içilir. Bu çay karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar ve kan dolaşımını düzenler. Vücutta fazla suyun atılmasına yardımcı olur ve solunum ile idrar yolu iltihaplarını iyileştirir. Ekstra Bilgiler Barut ağacı kabuğunun yanında sinameki yaprağı, ayrık otu ve civanperçemi eşit miktarda karıştırılarak, 100 gram karışım bir litre suya eklenir ve 10 dakika kaynatılır. Bu karışım günde üç çay bardağı olarak yemeklerden 15-20 dakika önce içilir. Ancak, bu karışım hamileler tarafından kullanılmamalıdır. Barut ağacı meyvesi ve kabuğundan boya elde edilir ve ayakkabı yapımında da kullanılır. Barut ağacı kömüründen barut imal edilir. Yaprak ve meyveler kurutulup, güneş ışığından uzak veya 50 derece sıcaklıktaki fırınlarda kurutularak, kuru ve havadar yerde saklanmalıdır. Olgunlaşmamış meyveler taze iken tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir, bu nedenle en az bir yıl bekletilmelidir. |