Kurutulmuş Portakal Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Portakal, zengin vitamin içeriğiyle sağlıklı bir meyvedir. Özellikle kış aylarında sıkça tüketilen portakal kabuğu, birçok fayda sunar. Kurutularak kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sağlığını destekleme ve cilt sorunlarını önleme gibi etkileri vardır. Portakal kabuğunun faydalarını keşfedin!
Kurutulmuş Portakal Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
10 Eylül 2024
Portakal, turunç ailesinden gelen, içerdiği vitaminler ile oldukça sağlıklı ve faydalı olan, bol sulu ve severek tüketilen bir meyvedir. Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan portakal, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde hastalıklardan korur ve lezzeti ile birleşerek oldukça avantajlı bir seçenek haline gelir. Portakal, yalnızca içindeki lezzetli, vitaminli, besleyici ve sulu meyvesi ile değil, dışını kaplayan kabuğu ile de oldukça faydalıdır.

Kurutulmuş Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir?


Portakal kabuğu, turuncu renkte olup dışının tamamını kaplayarak meyveyi korur. Meyveyi korumakla kalmaz, aynı zamanda verdiği faydalarla da oldukça yararlıdır ve içindeki meyveye göre vitamin değeri oldukça yüksektir. Portakal kabuğu, yüzde beş oranında mineral tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1 veya iki oranında esansiyel yağlar içerir. Portakal kabuğunda bulunan citrus aurantium, kanser ve damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Portakal kabuğu C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir ve birçok kanser hücresinin büyümesini önler.

  • Portakal kabuğu, metabolizmanın hızını artırarak daha fazla yağ yakılmasını sağlar ve bu sebepten dolayı rahatça ve sağlıklı olarak kilo verilmesini destekler.
  • Sindirim sisteminin sağlığını korur ve başta bağırsak olmak üzere sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olur. Bu sayede yenilen besinlerin rahatça sindirilmesini sağlar.
  • Cildin temizlenmesini sağlayarak ciltteki enfeksiyonları temizler ve cilt hastalıklarından korur.
  • Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur ve bronşit gibi boğaz yolu enfeksiyonlarından korur.
  • Portakal kabuğu, ağızda oluşan kötü kokularla savaşır ve bu kokudan arınmayı sağlar.
  • Böbrek temizleme özelliği olduğu için böbrek taşı oluşumunu önler ve mevcut taşların düşürülmesinde faydalıdır.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak damar yollarını temizler ve damar tıkanıklığını önler.
  • Vücut direncini artırır.
  • Portakal kabuğunda bulunan tangeretin, antioksidan ve anti kanser etkileri vardır.
Görüldüğü gibi oldukça faydalı olan portakal kabuğu, bulunması kolay olduğu için de herkes tarafından kullanılabilir. Yediğimiz portakalın kabuğunu bu şekilde değerlendirerek hem tüm bu saydığımız faydalardan yararlanabiliriz hem de oldukça ekonomik bir ilaç sahibi oluruz. Çöpe atmak yerine bu şekilde elverişli bir faydalı vitamin değeri yüksek besini kurutarak saklayabilir ve koruyabiliriz.

Portakal Kabuğunu Nasıl Kurutmalıyız?


Portakalın kabuğunu kuruturken dikkatli olmamız gerekir. Portakal kabuğunu tüketmek için kurutulacak olan portakalın organik olmasına dikkat etmeliyiz. Organik olmayan portakal kabukları fayda sağlamak yerine ilaçlar sayesinde büyüdüğü için yapay durumdadır ve bu durum bize zarar verebilir. Organik olan portakalın kabuğunu öncelikle temiz bir şekilde yıkamalıyız. Portakalın içindeki beyaz tabakayı tamamen temizlemeliyiz. Temizlediğimiz portakal kabuğunu bir gün boyunca kurutmaya bırakmalıyız. Bir gün sonra kuruyan kabukları oldukça ince bir şekilde doğrayın. Kabukları doğradıktan sonra tekrar iki gün boyunca kurutmaya bırakınız. İlk gün doğrama yapmama sebebimiz, doğrarken kabuğun içerdiği sıvıyı kaybetmesini önlemektir. Kurutma işlemi bittikten sonra doğradığımız kabukları toz haline getirip eleyerek saklayıp farklı yollarla kullanabilirsiniz. İsterseniz toz haliyle yiyebilir, çayını yapıp içebilir veya herhangi bir pasta veya yiyeceğe katarak kullanabilirsiniz. Ayrıca başka bir kurutma yöntemi olarak da kabukları rendeleyerek daha sonra kurutma işlemini yapabilirsiniz. İşte görüldüğü gibi yapımı oldukça basit ve pratik olan, her türlü derde deva olan portakal kabukları ekonomik ve herkesin kolayca bulabileceği bir tariftir. Siz de portakal kabuklarını çöpe atmak yerine böyle kullanışlı bir hale getirerek sağlığınız için faydalı bir besin elde edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Vefakar 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Portakal kabuğunun bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Özellikle kanser ve damar tıkanıklığına karşı etkilerinin olduğunu öğrenmek beni şaşırttı. Peki portakal kabuğunu kuruturken organik olması neden bu kadar önemli? Organik olmayan kabukları kullanmak gerçekten zararlı olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Vefakar,

Portakal kabuğunun faydaları hakkında olan bilgileri öğrenmene sevindim. Gerçekten de doğru şekilde kullanıldığında birçok sağlık yararı sağlayabilir. Ancak, organik olmasının önemine gelince; işte bu konuda dikkatli olmak gerçekten önemlidir.

Organik Olmanın Önemi:
Organik portakallar, kimyasal pestisitler ve gübreler kullanılmadan yetiştirilir. Bu nedenle kabuklarında zararlı kimyasal kalıntılar bulundurmazlar. Organik olmayan portakallarda ise bu kimyasallar bulunabilir ve bu kimyasallar sağlık sorunlarına yol açabilir.

Potansiyel Zararlar:
Organik olmayan portakal kabuklarında biriken pestisit ve diğer kimyasallar, tüketildiğinde vücudumuza zarar verebilir. Özellikle uzun vadede bu kimyasallar kanser riskini artırabilir ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle, portakal kabuğunu tüketirken mümkün olduğunca organik portakalları tercih etmek en doğru yaklaşım olacaktır. Sağlığına önem verdiğin için bu konuda dikkatli olman gerektiğini düşünüyorum.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Elma Kabuğunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Elma Kabuğunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Güncel
Mandalina Kabuğu Faydaları
Mandalina Kabuğu Faydaları
Güncel
Çam Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Çam Kabuğu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?