Portakal, turunç ailesinden gelen, içerdiği vitaminler ile oldukça sağlıklı ve faydalı olan, bol sulu ve severek tüketilen bir meyvedir. Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan portakal, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde hastalıklardan korur ve lezzeti ile birleşerek oldukça avantajlı bir seçenek haline gelir. Portakal, yalnızca içindeki lezzetli, vitaminli, besleyici ve sulu meyvesi ile değil, dışını kaplayan kabuğu ile de oldukça faydalıdır. Kurutulmuş Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir? Portakal kabuğu, turuncu renkte olup dışının tamamını kaplayarak meyveyi korur. Meyveyi korumakla kalmaz, aynı zamanda verdiği faydalarla da oldukça yararlıdır ve içindeki meyveye göre vitamin değeri oldukça yüksektir. Portakal kabuğu, yüzde beş oranında mineral tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1 veya iki oranında esansiyel yağlar içerir. Portakal kabuğunda bulunan citrus aurantium, kanser ve damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Portakal kabuğu C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir ve birçok kanser hücresinin büyümesini önler.
Görüldüğü gibi oldukça faydalı olan portakal kabuğu, bulunması kolay olduğu için de herkes tarafından kullanılabilir. Yediğimiz portakalın kabuğunu bu şekilde değerlendirerek hem tüm bu saydığımız faydalardan yararlanabiliriz hem de oldukça ekonomik bir ilaç sahibi oluruz. Çöpe atmak yerine bu şekilde elverişli bir faydalı vitamin değeri yüksek besini kurutarak saklayabilir ve koruyabiliriz. Portakal Kabuğunu Nasıl Kurutmalıyız? Portakalın kabuğunu kuruturken dikkatli olmamız gerekir. Portakal kabuğunu tüketmek için kurutulacak olan portakalın organik olmasına dikkat etmeliyiz. Organik olmayan portakal kabukları fayda sağlamak yerine ilaçlar sayesinde büyüdüğü için yapay durumdadır ve bu durum bize zarar verebilir. Organik olan portakalın kabuğunu öncelikle temiz bir şekilde yıkamalıyız. Portakalın içindeki beyaz tabakayı tamamen temizlemeliyiz. Temizlediğimiz portakal kabuğunu bir gün boyunca kurutmaya bırakmalıyız. Bir gün sonra kuruyan kabukları oldukça ince bir şekilde doğrayın. Kabukları doğradıktan sonra tekrar iki gün boyunca kurutmaya bırakınız. İlk gün doğrama yapmama sebebimiz, doğrarken kabuğun içerdiği sıvıyı kaybetmesini önlemektir. Kurutma işlemi bittikten sonra doğradığımız kabukları toz haline getirip eleyerek saklayıp farklı yollarla kullanabilirsiniz. İsterseniz toz haliyle yiyebilir, çayını yapıp içebilir veya herhangi bir pasta veya yiyeceğe katarak kullanabilirsiniz. Ayrıca başka bir kurutma yöntemi olarak da kabukları rendeleyerek daha sonra kurutma işlemini yapabilirsiniz. İşte görüldüğü gibi yapımı oldukça basit ve pratik olan, her türlü derde deva olan portakal kabukları ekonomik ve herkesin kolayca bulabileceği bir tariftir. Siz de portakal kabuklarını çöpe atmak yerine böyle kullanışlı bir hale getirerek sağlığınız için faydalı bir besin elde edebilirsiniz. |